Върни се горе

Главният държавен здравен инспектор на Република България доц. Ангел Кунчев взе участие в 47-та Пленарна среща на държавите-членки на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа (ЗМЮИЕ), в периода 20 - 21 юни 2024 г. в гр. Сараево, Босна и Херцеговина.

По време на международния форум, доц. Кунчев представи приоритетните теми, които ще залегнат в рамките на предстоящото ротационното председателство на ЗМЮИЕ, което Република България ще поеме за период от една година – от 01.07.2024 г.  до 30.06.2025 г.

Основното мото, под егидата на което ще протече българското  председателство, е под наслов -„Към постигане на универсално здравно покритие“. Изборът на посочената тема е продиктуван от международните ангажименти на страната ни в областта на здравеопазването. В България темата за универсалното здравно покритие присъства трайно на най-високо политическо и експертно ниво. Осигуряването на здравословен живот и укрепването на благосъстоянието на населението е една от основните цели в управлението на здравната система, отразена в националните стратегии, концепции, програми и планове.

По време на пленарната среща, доц. Кунчев представи накратко и темите, по които страната ни може да представи своите достижения, а именно: Здравна дипломация“ и „Е-здраве. Доц. Кунчев изрази увереност, че ротационно председателство на България ще допринесе за развитието на държавите-членки на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа.

 

Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа представлява съвместна инициатива на министерствата на здравеопазването на Република България, Република Албания, Босна и Херцеговина, Република Молдова, Черна гора, Румъния, Република Сърбия, Република Северна Македония и Държавата Израел. Учредена е през април 2001 г. в гр. София в рамките на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа с цел насърчаване на регионалното сътрудничество, стабилността в региона и подготовката на страните за интеграция в Европейския съюз. След закриването на Пакта за стабилност, Мрежата продължава да съществува като успешна регионална инициатива към Съвета за регионално сътрудничество, наследил активите на Пакта. Работата й се подпомага и координира от Регионалния офис на Световната здравна организация за Европа и от Съвета на Европа.

 

Сподели в: